Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Winkelmandje

7 tips voor meer zelfvertrouwen

Iedereen heeft een stemmetje in zijn of haar hoofd..

Een stemmetje wat aardige en onaardige dingen kan zeggen. Wat jou soms verder helpt maar wat je helaas ook onderuit kan halen. Hoe zorg je er voor dat je de juiste dingen tegen jezelf blijft zeggen? Welke gewoontes zorgen voor meer zelfvertrouwen? Hoe kun je eenvoudig en op een leuke manier je zelfvertrouwen vergroten? Mooie vragen met 7 prachtige antwoorden…

1. Vergelijk jezelf met jezelf

Waarom zou je jezelf vergelijken met een ander? Niemand in de hele wereld kan beter jou zijn dan jij zelf. Als je je met niemand anders vergelijkt, dan word je wie je bent. Dan zorg je voor een goede focus op het beste en het mooiste in jezelf.

Maak er dus een prioriteit van om je eigen ontwikkeling te volgen en jezelf te blijven verbeteren. Als je opmerkt dat je groeit, worden je zorgen vanzelf minder.

Michael Jordan, de beste basketballer aller-tijden, heeft vaak gezegd dat hij zo veel trainde om zichzelf te kunnen verslaan. Om zelf beter te worden. Een prachtige benadering. Vergelijk jezelf dus met jezelf en ontdek de mogelijkheden om verder te groeien. Die zijn er volop!

2. Wees vriendelijker voor anderen

Wanneer je vriendelijker bent voor anderen, dan ga je anders naar jezelf kijken. En geef jezelf dan ook in gedachten schouderklopjes voor je eigen gedrag. Waardeer je eigen goede daden.

Hoe vriendelijker je zelf bent, hoe gemakkelijker je dit kunt waarderen. En een bijkomend (groot) voordeel is dat je vriendelijkheid op termijn vaak terugkrijgt. Win-win dus.

Als jij een ander een compliment geeft, is de ander veel eerder bereid om ook het mooie in jou te benoemen.

3. Als je een fout maakt, wees zelf je beste vriend

Dit is zo belangrijk. Verander van perspectief. Denk bij een fout aan wat je beste vriend of vriendin tegen jou zou zeggen. Wat zouden zij jou dan adviseren? Luister hiernaar.

Praat tegen jezelf op de manier zoals de ander jou zou helpen. Geef jezelf de peptalk die je anderen ook zou geven. Het helpt je om met meer acceptatie naar je fouten te kunnen kijken.

Fouten zijn in ieder geval het bewijs dat je iets nieuws probeert. En in de fouten schuilen vaak de mooiste mogelijkheden voor groei.

4. Laat perfectionisme los

Perfectionisme blokkeert vooruitgang. Door de angst dat iets niet perfect zal verlopen, kom je pas laat in actie. De angst dat iets niet perfect zal gaan, doet je voortdurend aarzelen.

Een fijne manier om perfectionisme los te laten is minder ver vooruit te kijken. Volg je hart en zet kleine stappen. Elke kleine stap vooruit geeft al je zelfvertrouwen. Zie je ontwikkeling als een proces.

Stap voor stap. Stel voor jezelf vast dat je op de goede weg bent. Focus daarom op de inspanning die je doet. Uiteindelijk zijn het altijd de inspanningen die voor resultaten zorgen.

5. Vier je successen

Sta regelmatig eens stil bij de successen die je behaalt. Bij de dingen die goed zijn gegaan door jouw inspanningen. Bij de mooie dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. Dat is zo waardevol.

Vier wat je goed doet en deel dit met mensen die blij voor je zijn. Door je successen te vieren, raak je steeds meer overtuigd van je eigen kwaliteiten, je positieve eigenschappen, je eigen bijdrage en je eigen groei. Dat helpt je namelijk verder.

6. Zeg de juiste dingen tegen jezelf

Maak veelvuldig gebruik van affirmaties. Dit zijn korte, krachtige zinnen, die je zelfvertrouwen vergroten. Bedenk een positieve zelfuitspraak en schrijf deze op. Herhaal deze meerdere keren op een dag voor jezelf. Hoe vaker, hoe beter. Gewoon blijven herhalen.

Alles wat je vaak tegen jezelf zegt, wordt een overtuiging. Zorg daarom voor positieve overtuigingen en zeg de juiste dingen tegen jezelf. Een cruciale stap in je ontwikkeling.

7. Bedenk waarom je zelfvertrouwen zo belangrijk is

Voor jezelf:

– Het leven wordt een stuk eenvoudig. Je ziet dan minder beren op de weg. Wel zo fijn.
– Steeds minder zul je op zoek gaan naar acceptatie en waardering van anderen. Je hebt het niet meer nodig. Wauw!
– Het stemmetje in je hoofd haalt je minder vaak onderuit. Heerlijk.

Hoe anderen naar je kijken:

– Anderen hebben graag met je te doen. Je bent immers gemakkelijk in de omgang. Weer een win-win.
– Wanneer je omgeving stap voor stap meer vertrouwen in jou krijgt, zal dit het geloof in je eigen mogelijkheden verder versterken.

Meer vrijheid, lef en overtuiging:

– Je kiest dan gemakkelijker voor wat je wil. Je hebt meer lef en je voelt je zodoende vrijer.
– Doordat je steeds meer gelooft in jezelf, is het bereiken van wat je wil eenvoudiger. Je overtuigingen hebben nou eenmaal een grote impact op waar je uitkomt. Hierdoor realiseer je gemakkelijker wat je wil.

Wat een prachtige redenen. Hoe meer je aan je zelfvertrouwen, het geloof in jezelf en in je eigen mogelijkheden werkt, hoe mooier je leven wordt en hoe gemakkelijker het is om succesvol te worden. Een krachtige ontwikkeling.

Gun jezelf groei

Liefs Team Harmonize

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copy link
Powered by Social Snap