Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Winkelmandje

Het gezondheidsvoordeel van eieren

Eieren werden lange tijd afgeschilderd als slecht voor de cholesterol. Gelukkig hebben we ondertussen meer kennis vergaard en begint die ook bij steeds meer mensen door te dringen.

Vandaag zetten we daarom het ei in de kijker en bekijken we de gezondheidsvoordelen van eieren.

Het is een belangrijke leverancier van eiwit en de vetoplosbare vitamines A, D en E. Naast oliën en vette vissoorten zijn eieren één van de zeldzame leveranciers die van nature vitamine D bevatten. Daarnaast bevatten ze B-vitamines, en dan in het bijzonder vitamine B12 en B9 (foliumzuur). Verder zijn ze een uitstekende aanvulling voor onze behoeften aan ijzer, fosfor en magnesium.

Die eigenschappen maken van eieren een volwaardige vleesvervanger voor vegetariërs. Ze zijn ook helemaal geen dikmakers, in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd. Eén ei levert ongeveer 90 kcal en zes gram vet, waarvan ongeveer twee derde gezonde onverzadigde vetten en slechts één derde verzadigde of ongezonde vetten. Bovendien geven ze door het hoge eiwitgehalte een lang verzadigd gevoel.

Hieronder volgt daarom een lekker receptje met eieren.

Een lekkere omeletrol met spinazie en tomaat gegratineerd met geitenkaas, lekker als een gezonde en koolhydraatarme lunch

Ingrediënten
2 eieren
scheutje soyamelk
peper en zout
Handje fijngehakte spinazie
3 cherrytomaten
2 eetlepels geraspte geitenkaas
olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven op 200 graden. Doe de eieren en soyamelk met een snuf peper en zout in een kom. Kluts door elkaar. Verhit olijfolie in een middelgrote (ovenvaste) steelpan en schenk het eiermengsel hierin. Verdeel de spinazie erover en de in vieren gesneden cherrytomaten.

Als ze bovenzijde bijna helemaal gestold is klap je met een spatel twee zijkanten naar binnen zodat er een soort gevouwen rol ontstaat. Bestrooi deze met geitenkaas en zet de pan nog 5 minuten in de oven.

Tip: heb je geen ovenvaste steelpan? Doe dan de deksel op de pan na het toevoegen van de kaas en laat een paar minuten op laag vuur smelten.

Ovenschotel met ham & spruitjes

Verwarm de oven voor op 190 °C. Bak de hamblokjes, zonder olie, uit in een koekenpan. Verhit de boter in een wokpan en fruit de sjalotten circa 2-3 minuten. Voeg de spruitjes toe en bak deze al roerend 6-8 minuten mee. Breng op smaak met de cayennepeper en wat peper en zout. Zet het vuur laag en voeg de kookroom toe. Laat 3-4 minuten sudderen. Klop ondertussen de eieren los in een kom. Zet het vuur uit en roer de eieren en de hamblokjes door de spruitjes. Giet het geheel vervolgens in een ingevette ovenschaal en bak 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.Tip:Door de spruitjes te roerbakken blijven ze lekker knapperig. Houd je van iets zachtere spruitjes? Kook of stoom ze dan eerst circa 10 minuten. En vanaf fase 2 van het PowerSlim programma kun je 100 g kaas 30+ over de ovenschotel strooien voordat deze de oven ingaat

  • Ingrediënten:
  • 200 g hamblokjes
  • 4 eieren
  • 400 g spruitjes, gehalveerd
  • 2 sjalotten, fijngesneden
  • 200 ml kookroom light
  • 1½ el roomboter + extra om in te vetten
  • ½ tl cayennepeper en peper

Smakelijk! Liefs Team Harmonize

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copy link
Powered by Social Snap