fbpx

Hoe wij gezond en fit blijven tijdens onze vakantie

Vakantietips

Eindelijk, het is zover! Je welverdiende vakantie staat voor de deur. Heerlijk genieten van een staycation in België of in het buitenland.

Maar hoe moet dat nu tijdens het PowerSlimmen of het Rainpharma dieet? Geen nood, want wat je vakantiebestemming ook is, met onze tips kom jij zeker je vakantie goed door. Zodat jij maar aan één ding hoeft te denken en dat is genieten!

Tips

Wij nemen onze PowerSlim/Rainpharma producten altijd mee in onze koffer en stellen verder onze maaltijd samen door een keuze te maken uit de volgende producten:

  • (Magere) kwark of yoghurt
  • Gekookt/gebakken ei, roerei
  • Mager vlees en vleeswaren, bijvoorbeeld biefstuk, varkenshaas, kalfslap met groente of een salade met kip of kalkoenfilet
  • Vis, schaal- en schelpdieren, bijvoorbeeld een salade met tonijn, een stuk witvis met groentes of scampi’s met groentes of salade
  • Rauwkost en groentes

Verders houden wij ons aan het volgende:

  • Wij vermijden alchohol in de mate van het mogelijke. Max. 2 alchoholische dranken per dag en aanlengen met ijsblokjes. Daarnaast drinken wij heel veel water, sowieso droogt de warmte uit maar ik voel me ook beter als ik bij alchohol een glas water drink. Voeg komkommer en munt toe voor een lekkere frisse smaak
  • 1 keer per dag koolhydraten
  • Steek de bbq een keer meer aan en gril eens wat andere extra groenten zoals een venkel of een bloemkool
  • Koop lokaal fruit zoals watermeloen, bessen of aardbeien. Deze bevatten weinig kcal.
  • Niets is zo verleidelijk als een buffet. Vaak zijn onze ogen groter dan onze maag. Ik heb geleerd om goed te luisteren naar mijn hongergevoel, anders is de kans groot dat je alleen nog maar eet omdat het allemaal zo lekker is
  • Bij het ontbijt loop ik de versgebakken broodjes, pannenkoeken en gebakjes voorbij en kies ik voor magere kwark of naturel yoghurt, rauwkost, vleeswaren en eieren
  • Salades passen goed in het PowerSlim/Rainpharma programma. Ik neem alleen geen croutons en vraag olie en azijn in plaats van dressing
  • Ook toetjes zijn een grote verleider op het menu. Ben jij ook zo dol op zoet als mij? Zorg dat je voldoende van jouw favoriete zoete PowerSlim snacks meeneemt zodat ook jij iets lekkers kunt nemen na de maaltijd
  • Als ik een ijsje neem, neem ik 1 bolletje in een potje ipv meerdere op een hoorntje
  • ik neem voor de luie stranddagen de PowerSlimready-to-go flesjes en repen mee

Download hieronder de PowerSlim vakantietips, met gezonde en ongezonde keuzes per land.

Download Vakantietips

Beweging

Ik maak er gebruik van dat ik in een prachtige omgeving op vakantie ben en wil alles ontdekken. Je kunt natuurlijk een auto huren om de boel te verkennen, maar je ziet pas echt veel op de fiets of te voet.

En de leukste bonus is misschien nog wel dat je een hoop extra calorieën verbrandt. Heerlijk wandelen over het strand met de zonsondergang of naar dat pittoreske dorpje op jullie gehuurde fietsen. Of in de vroege ochtend lekker baantjes trekken in het zwembad als het nog niet zo druk is. Klinkt als best te doen, toch?

Gezonde voeding op vakantie

Tijdens de vakantieperiode hebben veel mensen het moeilijk om de juiste gezonde keuzes te maken. Bij terugkomst van vakantie staan er dan ook vaak enkele kilootjes extra op de teller. In deze nieuwsbrief geef ik jou 10 tips om van jouw vakantie een top-editie te maken!

Tip 1: Start de dag met een gezond ontbijt

Ga nooit met een lege maag op stap. Ontbijt bijvoorbeeld met yoghurt met vers fruit of muesli, omelet met zalm of roerei met groenten.

Tip 2 Kies voor een gezonde snack voor onderweg

Zoals Fruit, proteïnereep, wortels, snoeptomaatjes. Lekker én handig!

Tip 3 Eet 2x per dag groenten bij de maaltijd ’s middags en ’s avonds

Tip 4 Eet puur en lokaal

En negeer de fastfoodtenten

Tip 5 Uit eten:

*Bestel extra groenten ipv friet of pasta bij een gerecht.
*Laat het broodmandje staan.
*Kies voor vis, vlees of een salade ipv pizza of pasta.

Tip 6 Drink veel water

Check ook even dit artikel met mijn tips over water

Tip 7 Beperk frisdrank en alcohol

Dit zijn immers heel veel lege calorieën.

Tip 8 blijf in beweging

Zwemmen, fietsen of strandwandelingen geven meer energie en zijn super leuk op vakantie.

Tip 9 Zin in een ijsje?

Kies dan voor 1 bol in een potje ipv 2 bollen op een horentje.

Tip 10 Relax & enjoy!

Fijne vakantie!
Sofie

Een barbecue op de planning? Tips!

Er komt terug mooi weer aan! Dat wil zeggen bbq weer! Een barbecue wordt vaak geassocieerd met hamburgers, worstjes, stokbrood, satésaus, huzarensalade, en noem maar op … Niet allemaal een gezonde keuze. Maar barbecueën kan ook heel gemakkelijk koolhydraatarm en past dan ook perfect binnen het PowerSlim programma!

Ga je zelf barbecueën, zorg er dan voor dat er genoeg koolhydraatarme alternatieven zijn. Gelukkig is dat heel gemakkelijk, zorg bijvoorbeeld voor diverse stukjes vlees en vis, een lekkere salade en extra groenten voor op de barbecue.

Ga je ergens barbecueën? Neem dan zelf iets mee. Zo ben je er zeker van dat er ook iets gezonds tussen zit wat jij lekker vindt. Wat dacht je bijvoorbeeld van groentespiesjes of een salade. Ook nog eens attent!

Voorbereiding

Tips die jouw barbecue gezonder maken:

  • Maak zelf een marinade
    Je vlees of vis zelf op smaak brengen is heel gemakkelijk en zo weet je zeker dat er geen onnodige suikers en te veel zout in zit.
  • Zorg voor mager vlees en (vette) vis
    Bij een barbecue is er vaak de keuze uit o.a. hamburgers, worstjes en speklappen, maar dit zijn bewerkte vleessoorten die vanwege het hoge vetgehalte ook veel calorieën bevatten. Een betere keuze is mager vlees zoals kipfilet, steak, varkenshaas of een lekker visje zoals zalm, kabeljauw of forel.
  • Gebruik geen kant-en-klare sauzen,
    maar maak je sausjes zelf! Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekkere avocadodip of een tzatziki van Griekse yoghurt, geraspte komkommer, knoflook en wat peper en zout. Kant-en-klare sauzen zitten vol suiker en vetten. Geen tijd om zelf een sausje te maken? Ga dan liever voor mayonaise in plaats van ketchup of curry. Ketchup en curry bevatten meer suiker (en dus koolhydraten) en zorgen ervoor dat je uit ketose raakt.
  • Zorg voor extra groenten
    Maak bijvoorbeeld een spiesje van courgette, champignons en tomaatjes. Maar denk ook aan andere groenten van de barbecue, bijvoorbeeld gegrilde groene asperges of plakjes aubergine. Wil je een lekkere salade maken? Wat dacht je bijvoorbeeld van een witlofsalade met gerookte kipfilet of een zoetzure komkommersalade. Ga je liever voor de typische huzarensalade? Maak dan eens een koolhydraatarme variant waarbij je de aardappel vervangt door bloemkool.

Praktische tips tijdens de barbecue

  • Stil je trek voordat je begint
    Neem wat lekkere komkommertjes of een rauwkostsalade in plaats van stukjes stokbrood.
  • Vul je bord voor ruim de helft met (gegrilde) groenten en een salade, en vul dit aan met een stukje vlees of vis en een lekker sausje.
  • Laat het brood achterwege
    Mis je de kruidenboter? Je kunt dit een beetje over je net gebakken vlees of vis doen. Zo heb je toch die heerlijke smaak.
  • Kies voor mager vlees of vis
    en vermijd bijvoorbeeld speklapjes, hamburgers en worstjes. Kies liever voor een lekker stukje vis, kip of een varkenshaasje.
  • Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt
    Goed hydrateren is belangrijk, zeker omdat je vaak ook wat zouter eet tijdens een barbecue. Ook vult het je maag, waardoor je wat minder trek hebt.

Download hier de PowerSlim BBQ tips inclusief lekkere recepten.

Coronakilo’s? 6 tips om ze kwijt te raken

Wat een heerlijk weer hebben we gehad! Inmiddels zijn vele scholen weer begonnen en zijn we ook vrijwel allemaal weer aan het werk. Weer terug naar ons normale dagelijkse ritme doet deugd.

Het is een hele moeilijke periode geweest en misschien heb je tijdens de corona-periode de teugels een beetje laten vieren. Heb je een extra wijntje gedronken, wat teveel take-away gegeten of geen tijd (of zin) gehad om gezond te koken. De weegschaal zal jammer genoeg ook misschien wat cijfertjes extra laten zien. De “coronakilo’s”, is voor veel mensen een begrip geworden, we hebben er allemaal last van dus je staat er niet alleen voor! Nu alles weer relatief ‘normaal’ is, heb je misschien ook de behoefte om er wat aan te doen?

Maar waar begin je? Hierbij heb ik een aantal tips voor je opgesteld die je daar bij kunnen helpen:

1. Moeilijk maar probeer er niet te gefrustreerd over te geraken

Zijn het een paar kilo’s? Grote kans dat dit met name vocht is. Vaak heb je (ongemerkt) meer zout gegeten en het is natuurlijk warm geweest, dus de kans is groot dat je meer vocht vasthoudt dan normaal. Schrik dus niet meteen, pasta houdt bijvoorbeeld veel vocht op en kan je de dag nadien wat meer door wegen. 

2. Voldoende water drinken is heel belangrijk

Drink voldoende water om je lichaam te helpen dit vocht weer af te voeren. Verban de alcohol dus weer alleen naar het weekend (met mate). Of nog beter: drink geen alcohol of minimaal.

3. Probeer te zorgen voor ritme en routine

Het scheelt al heel veel als je weer gewoon in je dagelijkse ritme zit en op ‘normale’ tijden eet. Plus de normale hoeveelheden.

4. Koolhydraten kan je best af en toe laten staan

Vaak voel je je ook opgeblazen. Pizza hier, spaghetti bolognese daar. Wat kan helpen is om bij de avondmaaltijd wat vaker de koolhydraten zoals pasta, rijst of aardappelen te laten staan en lekker licht te eten. Je zult merken dat je daardoor ook sneller het vocht wat je vasthoudt kwijtraakt.

5. Zelf gezond koken is leuk voor het hele gezin

Probeer weer lekker zelf in de keuken staan wanneer het kan en kook voedzame, gezonde maaltijden. Geen inspiratie? Volg ons op facebook en instagram voor lekkere recepten. Vind je het met name lastig om te zorgen voor een verantwoorde lunch die je ook nog eens gemakkelijk meeneemt naar je werk? Ook daar hebben we tips voor.

6. Probeer wat meer te bewegen

Zorg ervoor dat je weer meer gaat bewegen (dat kan in de sportschool maar bijvoorbeeld ook door lopend of met de fiets naar school, het werk of de supermarkt te gaan) en begin met krachttraining.

Extra hulp nodig? Maak dan eens kennis met ons en boek een vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Samen kiezen wij een uitgebalanceerd voedingsprogramma op maat en helpen wij jou weer beter in je vel te voelen.

Lees zeker meer succesverhalen door op ‘testimonial Lilianne Dockx’ te klikken en boek hieronder je persoonlijk kennismakingsgesprek

Testimonial: Lilianne Dockx

Heel veel succes!

Boek je persoonlijke vrijblijvend kennismakingsgesprek:

Anti Aging Powder

Magisch of niet? Ontdek zelf de voordelen voor ons Anti Aging Powder.

De naam Anti-aging powder zegt jullie misschien al veel maar zeker en vast niet alles. Anti-aging is een modern woord dat heel vaak terug komt en waarbij we meteen denken aan onze huid (de buitenkant) die niet zichtbaar mag verouderen. Anti agen heeft echter niet alleen te maken met een esthetisch aspect maar ook met het algemeen welzijn en de gezondheid zowel vanbinnen als vanbuiten. Dit poeder is een supplement dat daar een zeer belangrijk effect aan geeft.

Het hoofdbestanddeel van dit product is collageen.

Rainpharme Anti Aging Powder Harmonize

Collageen is verantwoordelijk voor de soepelheid en de elasticiteit van de huid. Dit eiwit vinden we terug in onze huid en in de gewrichten. Naarmate we ouder worden gaat de aanmaak van dit collageen letterlijk achteruit in hoeveelheid. Vanaf ons 20 jaar gebeurt er al een daling van ongeveer 1% per jaar en wordt de veroudering zachtjes aan ingezet. Bij vrouwen daalt dit vanaf de menopauze met maar liefst 6% per jaar, dit wil dus zeggen dat we op vijf jaar tijd een verlies hebben van maar liefst 30%. Vandaar dat een vrouw na de menopauze plots vaak meer rimpels vertoont en de huid haar elasticiteit op heel korte tijd verliest.

De huid ziet er niet meer zo strak uit en verliest haar vol karakter.

Dit komt onder andere ook weer door de afname van hyaluronzuur in de huid. Hyaluronzuur komt ook voor in onder meer het bindweefsel, en speelt daar een belangrijke rol in processen als wondgenezing. Maar de grootste kracht van hyaluronzuur is het binden van grote hoeveelheden vocht. Het schijnt dat de stof tot wel 1000 keer zijn gewicht in vocht kan vasthouden! In de huid speelt hyaluronzuur dan ook een belangrijke rol voor hydratatie en volume.

Tegenwoordig zien we veel reclamespots van crèmes ‘verrijkt met hyaluronzuur’. Het is waar dat dit de huid een vol gevoel kan geven. Alleen is het zo dat dit enkel kan doordringen tot in het bovenste laagje van de huid en dus niet kan zorgen voor een blijvend resultaat. Dit is slechts goed voor enkele uren. De enige manier om hyaluronzuur te kunnen opnemen is door het effectief in te nemen.

Collageen en hyaluronzuur extra in te nemen ter ondersteuning is dus de boodschap.

Vanaf welke leeftijd zou je hiermee moeten beginnen? Laat duidelijk zijn dat het Anti Aging Powder een zeer goed product is dat je preventief kan beginnen nemen. Je hoeft echt niet te wachten tot een bepaalde leeftijd of tot wanneer je de uitwendige signalen van veroudering begint gewaar te worden. Beter voorkomen dan genezen zoals ze wel eens zeggen.

Beter voorkomen dan genezen Harmonize

Waar moet je op letten of rekening mee houden wanneer je collageen in neemt?

Het moet in de eerste plaats hoog genoeg gedoseerd zijn. 10 g zoals dit in het geval is van Rainpharma, is echt ideaal. Als je ons product van Rainpharma vergelijkt met andere commerciële merken of producten zit ja daar vaak maar met een dosering 3 g en zelfs sommige met maar 30mg. Dit heeft dus echt geen zin en zal ook nooit het gewenste resultaat leveren. Je kan dergelijk supplement echt niet vergelijken met ons product.

Een tweede belangrijke voorwaarde is dat het collageen al gehydroliseerd is, dit wil zeggen bewerkt met enzymen of eigenlijk al in stukken geknipt om het makkelijk uit te drukken. Op deze manier kan het veel beter worden opgenomen in het lichaam. Collageen dat niet ‘Bewerkt’ is moet nog te veel bewerkingen doorstaan. Tegen dat het dan in de darmen aankomt is er al veel verloren gegaan en blijft er niet veel meer over van het oorspronkelijk product voor opname, laat staan dat het dan de huid nog kan bereiken.

Een laatste belangrijk punt is dat collageen vitamine C nodig heeft om opgenomen te kunnen worden. Aangezien het vitaminen- en mineralengehalte in de westerse voeding haast ontoereikend geworden is, hebben de meesten onder ons een chronisch tekort aan vitamine C. Daarom heeft RainPharma in hun Anti Aging Powder alvast extra vitamine C bijgevoegd, al vind ik het zelf noodzakelijk om toch nog een extraatje bij te nemen want ook hierbij is de dosering heel belangrijk. Waarom ik dat adviseer? Heel eenvoudig! Veel betere resultaten en ook het gevoel dat ik er bij heb!

citroen medicatie Harmonize
Rainpharme Anti Aging Powder Harmonize

De bijzondere kracht van zwavel

Waarom ons Anti Aging powder zo ‘uniek’ is? Het bevat niet alleen een hoge dosering collageen of het gehydroliseerd zijn of de extra toevoeging van dit vitamine C. Wat onze formule zo sterk maakt is de aanwezigheid van zwavel. Zwavel zorgt ervoor dat er een soort bruggen worden gevormd tussen het collageen en heeft bovendien een zeer herstellend effect.Dit maakt dat je huid, bindweefsel en zelfs gewrichtspijnen af nemen, peesontstekingen sneller hestellen en je de spierpijnen onder controle kan houden.

Daarom adviseren wij dit ook aan klanten met dergelijke klachten. Dankzij het herstellend effect van zwavel zien we ook een herstel op aders waardoor spierpijnen en peesontstekingen sneller herstellen, maar ook spataders verminderen. Bovendien wordt de darmwand hersteld door zwavel. Een gezonde darm betekent een gezonde huid. Dus allerlei huidproblemen zoals eczeem, acne, rode plekken,… worden mee hierdoor ondersteund.

De final touch in dit Anti Aging Powder kunnen we toeschrijven aan silicium. Dit is echt de kers op de taart, want mede hierdoor worden ook haren en nagels optimaal ondersteund.

Bij deze kunnen we besluiten dat dit supplement een effect heeft op huid, haar, nagels, spieren, aders, gewrichten en bindweefsel. Vandaar dat we toch wel mogen spreken over een magisch poeder.

Hoe neem je Anti Aging Powder nu het beste in?

We raden je aan om dit zeker onder een kuurvorm toe te passen van een half jaar. Zo heb je de beste resultaten. Alle dagen een zakje oplossen in water en opdrinken voor het slapen gaan. Zwavel heeft echter wel een speciaal smaakje. Om dit te verbloemen werd dit product verrijkt met oranjebloesem. Je kan het hierdoor zo een beetje vergelijken met de smaak van een bruistablet. Maar het is het echt waard! Eens je het resultaat ziet en voelt is dit echt geen opgave! Sta je op dieet? Dan kan je Anti Aging Powder zeker ook gebruiken. Er zit namelijk geen suiker in.

Waarom raden wij aan het in een kuur van een half jaar te nemen?

Dit is eigenlijk de regel voor elke vorm van supplementen. Het heeft totaal geen zin om eens een vitaminekuur te nemen van een maand.De eerste 3 maanden heeft je lichaam nodig om de rommel op te kuisen en orde op zaken te stellen, de volgende 3 maanden gaan we pas echt aanvullen. Ideaal is dat je dan nog extra 3 maanden een reserve in je lichaam opslaat.

Let wel, verouderen doe je toch. Dat is logisch natuurlijk, maar als je het kan onderhouden met 1 à 2 zakjes per week, zal dit absoluut preventief werken en dat lijkt mij ook haalbaar om vol te houden.

fiets natuur dame

Het verschil tussen verse groenten, groenten uit de diepvries en uit de pot

Ik denk dat we allemaal wel weten dat het belangrijk is om voldoende groenten te eten. Ze bevatten namelijk veel belangrijke voedingstoffen, zoals vitaminen, mineralen, vezels en soms (bijvoorbeeld bij peulvruchten) ook eiwitten. Omdat de ene groente meer of andere voedingstoffen bevat dan de andere is het belangrijk om te variëren in soorten groenten. Maar maakt het dan eigenlijk ook nog iets uit of je verse groenten, groenten uit de diepvries of groenten uit pot kiest?

Het antwoord op die vraag is simpel gezegd: ja, er zit wel degelijk een verschil tussen deze drie verschillende soorten van groenten. Een belangrijk verschil zit in de houdbaarheid van de groenten. Groenten uit blik of pot en uit de diepvries zijn namelijk vele malen langer houdbaar dan verse groenten. Koop verse groenten daarom niet te ver van te voren in. De meeste verse groenten verliezen namelijk, wanneer zij langer worden bewaard, veel voedingstoffen en smaak.

Naast het verschil in houdbaarheid zit er ook nog verschil in voedingswaarden tussen de drie verschillende soorten groenten. Groenten uit blik of pot bevat gewoonlijk meer zout dan de twee andere soorten, dit wordt voornamelijk voor de houdbaarheid toegevoegd. Daarbij wordt er ook vaak suiker toegevoegd aan groenten in blik of pot. Dit is echter niet altijd het geval. Je kunt dit terugvinden in de ingrediëntenlijst. Hierin staat vermeld of er suiker is toegevoegd. Rode kool in pot is een voorbeeld van een groente, waaraan suiker wordt toegevoegd.

Een ander belangrijk verschil is de hoeveelheid vitamines. In groenten uit de diepvries, uit blik of glas zitten vaak minder vitamines dan in verse groenten. Dit kan komen omdat de groenten al gesneden is voordat ze worden ingevroren of in potten worden geplaatst. Bij dit proces gaan er namelijk vitamines verloren. Tegenwoordig worden veel verse groenten voorgesneden of in gemengde zakjes verkocht. Ideaal voor de consument met een drukke leefstijl om toch te koken met verse groenten. Wanneer je zelf je groenten snijdt, net voorafgaand aan het consumeren van de groente, gaan er de minste vitamine verloren.

Daarnaast gaan de voedingstoffen van groenten in pot over in het zoute water dat is toegevoegd. Helaas gaan hierdoor ook de vitamines in het zoutwater verloren.

Conclusie
Welke groente kun je nu het beste nemen?

Gebruik bij voorkeur verse groenten. Snijd deze zelf, niet te lang voor dat je ze gaat bereiden en snijd de groenten niet in te kleine stukken. Zo voorkom je ongewenst verlies van vitaminen.
Als middenweg kunnen groenten uit de diepvries gebruikt worden. Deze hoeven vaak niet ontdooid te worden voor gebruik en zijn vaak al gesneden.
Gebruik bij uitzondering groenten uit pot waar zout aan is toegevoegd. Een portie van 200 gram groente levert dan namelijk al snel zo’n 0,5-1 gram zout. Dit is veel als je het vergelijkt met de voorgeschreven norm van maximaal 6 gram zout per dag. Van een aantal groenten zijn er tegenwoordig ook potten te koop waaraan geen zout is toegevoegd. Helaas is dit nog niet bij alle groenten het geval maar het is een zeker begin! Deze producten staan vaak in het “dieet”-schap in de supermarkt.
Wanneer je toch groente uit pot gebruikt spoel deze dan af met water voor consumptie.
Probeer groenten uit pot of groenten uit diepvries met toevoegingen (zoals rodekool met appel, groenten à la crème etc.) zo veel mogelijk te vermijden. Aan deze producten zijn vaak meer suikers, zout en vet toegevoegd.

havermout banaan bessen noten

Havermout, een superfood?

We kunnen havermout niet meer uit de schappen wegdenken. In iedere supermarkt waar je komt, kom je deze graansoort tegen. Ook op het internet vind je diverse blogs en recepten met havermout, van granola tot bananenbrood en van smoothies tot verantwoorde tussendoortjes. Reden genoeg dus om wat over deze veelzijdige graansoort te vertellen.

Graansoort

Havermout is gedroogde, gepelde en geknipte haver. Het wordt doorgaans gebruikt voor de bereiding van het ontbijt, veelal in papvorm. De haverkorrel wordt gewassen en ontdaan van zijn kroon, dit komt omdat de buitenste schutblaadjes van de graankorrel niet eetbaar zijn. De korrels worden verhit en in stukjes geknipt en vervolgens worden ze gestoomd en plat gedrukt.

Bij volkoren havermout worden de korrels eenmaal door midden geknipt, waardoor de meeste vezels behouden blijven en de bereidingstijd langer is. Hoe vaker de korrel door midden is geknipt hoe minder vezels en korter de bereidingstijd. Volkoren heeft de voorkeur. Bij kant-en-klare havermout, dit is vaak een soort poeder, wordt de haver eerst voorgekookt en daarna fijngemalen.

Gezondheidsvoordelen van havermout

Havermout is een graan dat niet tot nauwelijks bewerkt is en van nature geen gluten bevat. Het kan echter wel besmet zijn met glutenbevattende granen tijdens het productieproces, waardoor het niet 100% glutenvrij is. Havermout is rijk aan vezels, bevat gezonde vetten en eiwitten. Daarnaast bevat het vitamines en mineralen zoals vitamine B1, zink, magnesium en ijzer. Ook zitten er net als in andere granen koolhydraten in haver. Dit zijn echter wel de koolhydraten die de bloedsuikerspiegel niet snel doen stijgen.

Havermout heeft een aantal bewezen gezondheidsvoordelen:

Het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten
Een te hoog cholesterol gehalte kan op de lange termijn leiden tot hart- en vaatziekten. Uit diverse studies is gebleken dat havermout het cholesterolgehalte kan verbeteren, waardoor de kans op hart- en vaatziekten verkleind wordt. Dit effect komt met name door de vezel beta-glucan in havermout.
Positief effect op diabetes
Mensen met diabetes hebben vaak te maken met schommelde bloedsuikerspiegels. Bovengenoemde vezel (beta-glucan) zorgt ervoor dat bloedsuikerspiegels stabiliseren, waardoor mensen minder snel pieken en dalen hebben.
Verzadigend gevoel
Havermout zorgt voor een verzadigd gevoel. Dit komt door de hoeveelheid vezels die in dit product zitten. De vezels zorgen ervoor dat de koolhydraten in het product langzamer worden afgegeven in het bloed. Bovendien zorgen de vezels voor een vertraagde maaglediging.
Stoelgang
De hoeveelheid vezels in havermout hebben een positief effect op onze stoelgang. Dit effect wordt versterkt door de inname van voldoende vocht en regelmatige lichaamsbeweging.
Nadelen?

Sommige mensen zijn sceptisch over havermout omdat het net als veel andere plantaardige bronnen fytinezuur bevat. Fytinezuur is een stof dat door planten wordt aangemaakt om zich te verdedigen tegen planteneters. Fytinezuur zorgt er bij mensen voor dat bepaalde voedingsstoffen, met name vitamine en mineralen, minder goed opgenomen worden in de darmen. De oplossing is eenvoudig door het product voor gebruik te weken in warm water. Door havermout te weken wordt er een stofje geactiveerd wat ervoor zorgt dat fytinezuur wordt afgebroken.

buik tekening darmen

5 voedingstips voor een goede darmbalans.

Hoe houd ik mijn darmen gezond?
In ons lichaam leven veel verschillende soorten bacteriën, waarvan de meeste zich in onze darmen bevinden. Deze darmbacteriën staan bekend om onze darmflora en spelen een belangrijke rol bij onze gezondheid. Sommige bacteriën in onze darmen hebben echter een negatieve invloed op de gezondheid. De voeding die je dagelijks eet kan hierop van invloed zijn. Lees je mee om te weten welke voedingsmiddelen dit onder andere zijn?

Wat is het darmmicrobioom?
Als we het hebben over onze darmmicrobioom dan hebben we het over bacteriën. In ons lichaam leven veel verschillende soorten bacteriën. Deze bacteriën hebben een functie en kunnen nuttig, maar soms ook minder nuttig of zelf schadelijk zijn. Verreweg de meeste van deze bacteriën bevinden zich in onze darmen. Iedere soort speelt een andere rol in onze gezondheid en iedere soort heeft weer andere voedingsstoffen nodig om zich te voeden. Hoe meer bacteriënsoorten we in onze darmen hebben, hoe beter het is voor onze gezondheid. Bij niemand is het darmmicrobioom hetzelfde. Je kunt je darmflora vergelijken met je vingerafdruk. Ieder mens heeft een unieke vingerafdruk.

Onze darmen zijn niet alleen een plek waar ons voedsel wordt verwerkt tot energie en afvalstoffen in de vorm van ontlasting, maar ze zijn ook betrokken bij het afweersysteem. Onze darmen beschermen ons namelijk tegen virussen, bacteriën en schimmels van buitenaf. Hierdoor spelen ze een grote rol bij onze gezondheid. Hoe dit precies te werk gaat, zijn wetenschappers aan het onderzoeken. Wetenschappers weten zeker dat het voor onze gezondheid beter is om een goede balans te hebben tussen goede- en slechte bacteriën. Negatieve veranderingen in onze darmflora worden immers in verband gebracht met een verminderde weerstand, het prikkelbare darmsyndroom, overgewicht, depressies etc. Daarnaast wordt een disbalans in goede- en slechte bacteriën in verband gebracht met welvaartsziekten als hart- en vaatziekten, diabetes type II, Alzheimer en dergelijke.

5 Voedingstips voor een goede darmbalans
1. Zorg voor variatie

Een gevarieerd voedingspatroon met pure ingrediënten kan zorgen voor een diverse darmflora met verschillende soorten bacteriën, wat van positieve invloed is op onze gezondheid. Helaas bevat ons Westers voedingspatroon vandaag de dag te veel bewerkte producten rijk aan suikers.

2. Eet plantaardige voedingsmiddelen

Plantaardige voedingsmiddelen waaronder groenten, fruit, noten, zaden en peulvruchten zijn goede bronnen voor een gezonde darmflora. Deze producten bevatten namelijk veel vezels, welke bacteriën kunnen verteren of gebruiken als brandstof. Dit zorgt ervoor dat de groei van darmbacteriën wordt gestimuleerd. Uit onderzoek blijkt dat een voedingspatroon bestaande uit veel groenten en fruit de groei van ziekmakende bacteriën tegen gaat. Ook zijn er bepaalde groente-, fruit- en notensoorten die de groei bepaalde bacteriën stimuleren. Deze bacteriën worden als gunstig beschouwd, aangezien ze de darmgezondheid verbeteren en ontstekingen kunnen voorkomen.

3. Eet gefermenteerde voedingsmiddelen

Fermenteren is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Tijdens dit proces zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert. Enkele voorbeelden zijn yoghurt, brood, kaas, tempé, zuurkool, kefir, kombucha etc. Veel van deze voedingsmiddelen zijn rijk aan bacteriën die positief zijn voor onze darmen en daarmee onze gezondheid. Onderzoeken laten zien dat mensen die regelmatig yoghurt eten meer bacteriën in hun darmen hebben die ontstekingen en chronische ziekten tegengaan. Dit komt onder meer doordat het aantal ziektevormende darmbacteriën afnemen.

4. Kies voor volkoren granen

Een voedingspatroon met dierlijke voedingsmiddelen zorgt voor de groei van andere darmbacteriën, dan een plantaardig voedingspatroon. Onderzoeken laten zien dat een vegetarisch voedingspatroon de darmflora kan optimaliseren, wat mede komt door het hoge gehalte aan vezels en minder ziekmakende bacteriën. Onderzoekers zijn er nog niet over uit of dat deze positieve effecten op de darmflora ook komt door het eten van geen vlees.

5. Eet voedingsmiddelen rijk aan polyfenolen

Polyfenolen zijn stoffen die gevonden worden in plantaardige voedingsmiddelen zoals kurkuma, rode druiven, citrusvruchten, groene thee, broccoli etc. Polyfenolen brengen veel gezondheidsvoordelen met zich mee zoals onder andere een lage bloeddruk en minder ontstekingen.

Conclusie
Onze darmbacteriën zijn erg belangrijk voor onze gezondheid. Een verstoorde darmflora kan tot een verminderde weerstand of zelfs tot ziekten leiden. De beste manier om onze darmflora te voeden is door het eten van zoveel mogelijk pure-, onbewerkte- en plantaardige voedingsmiddelen die veel vezels bevatten zoals groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten en volkorengranen.

winkel dame producten

Met deze tips eet jij gezond bij vegetarisme.

Vegetarisme
Officieel is de omschrijving voor vegetarisme als volgt; “ Vegetarisme is de voedingswijze waarbij men geen vlees (inclusief gevogelte, vis, schaaldieren en insecten) eet. Bijproducten van geslachte dieren, zoals dierlijk stremsel in kaas en gelatine in snoep, worden eveneens uit de voeding weggelaten.”

Steeds meer Belgen kiezen namelijk voor minder of zelfs geen vlees. Deze categorie mensen, vallen onder flexitariërs. Vreemde benaming hè! Het betekent niets anders dan op sommige dagen geen vlees consumeren.

Vegetariër, pescotariër, veganist en flexitariër
Je bent vegetariër als je helemaal geen vlees en vis consumeert, maar wel eieren en zuivel binnen je voedingspatroon gebruikt. Officieel wordt dit voedingspatroon lacto-ovo-vegetarisch genoemd. Ongeveer 5% van de gehele bevolking valt hieronder. Dan zijn er ook nog mensen die geen vlees consumeren, maar wel vis. Deze categorie wordt pescotariërs genoemd.

Veganisten daarentegen eten helemaal geen vlees, vis of producten die van dieren afkomstig zijn. Zuivel en eieren worden dan ook uitgesloten bij dit voedingspatroon.

Plus dan nog de laatste vorm, flexitariërs. Hierbij laat je op sommige dagen vlees staan. In Vlaanderen verdubbelde hun aantal in 3 jaar tijd, van 5% naar 10%. Bovendien scoort Brussel nog beter, daar eet 19,5% minstens 3 keer in de week geen vlees of vis. Wil je nog meer weten over flexitariërs?

Kan uitsluiten van vlees/vis kwaad?
In principe kunnen we vlees en vis uitsluiten uit ons voedingspatroon, maar het brengt wel wat gevolgen met zich mee. Met het uitsluiten van deze productgroep loop je namelijk wat vitaminen, mineralen en eiwitten mis. Vooral vitamine B1, vitamine B12 en ijzer.

Vitamine B1
Vitamine B1, ook wel thiamine genoemd, is voor ons lichaam onmisbaar! Het speelt een belangrijke rol in onze energievoorziening en is betrokken bij het vrijmaken van energie uit koolhydraten. Daarbij is het nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel en de hartspier.

Vitamine B1 komt veel voor in aardappelen, graanproducten, groente, vlees, melk en melkproducten. Vitamine B1 is oplosbaar in water. Kook groenten dus in weinig water en snijd de stukken niet te klein, zodat er niet te veel vitamines en mineralen verloren gaan tijden het koken.

Per dag hebben mannen en vrouwen ongeveer 1,1 mg nodig. Bij een tekort kunnen vervelende klachten ontstaan, zoals depressie, geheugenverlies, hartklachten, gevoelloosheid in de benen, concentratieproblemen en zelfs psychische afwijkingen. Wat gebeurt er bij een teveel aan vitamine B1? Je plast het overschot simpelweg uit. Geen zorgen daarover dus.

Vitamine B12

Vitamine B12, ook bekend als cobalamine, is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons bloed en zorgt voor een goede werking van ons zenuwstelsel. Vitamine B12 vind je terug in dierlijke producten zoals vlees, vleeswaren, vis, eieren, melk en melkproducten. Vitamine B12 kan ook plantaardig voorkomen en dan in zeewier en algen. Echter is een groot deel hiervan niet actief en wordt niet goed door je lichaam opgenomen.

Indien je te weinig vitamine B12 binnen krijgt, kan dit leiden tot macrocytaire anemie, een vorm van bloedarmoede. De symptomen die daarbij horen zijn duizeligheid, vermoeidheid, hartkloppingen en oorsuizen. Tevens kan het neurologische gevolgen hebben, zoals geheugenverlies, spierzwakte in de benen en tintelingen in je vingers.

Je lichaam kan vitamine B12 zelf opslaan en dus een voorraadje aanleggen. Krijg je dus langere tijd te weinig vitamine B12 binnen, dan merk je dat dus veel later pas. Vaak zelfs pas na enkele maanden, of zelfs een jaar. Je lichaam spreekt eerst je voorraad aan.

Wanneer ontstaat er wel een tekort? Als je geen dierlijke producten eet of te weinig van het eiwit Intrinsic Factor (voor de opname van vitamine B12) hebt, waardoor je lichaam de vitamine B12 niet goed kan opnemen. Een kans op teveel van vitamine B12 is heel klein, plus er zijn geen ongewenste effecten gemeten. Ons lichaam zorgt er zelf voor dat er niet te veel vitamine B12 in het maag-darmkanaal wordt opgenomen.

IJzer
IJzer valt onder de mineralen en komt voor in twee verschillende vormen. Misschien wel eens gehoord van heemijzer en non-heemijzer? Heemijzer vind je alleen terug in dierlijke producten. Non-heemijzer daarentegen in dierlijk en plantaardig. Het grootste deel van het ijzer wat we eten is daarom non-heemijzer, namelijk zo’n 90% tegen 10% heemijzer. Maar heemijzer wordt dan weer beter opgenomen in ons lichaam. Van heemijzer neemt ons lichaam uit voeding ongeveer 25% op. Voor non-heemijzer is dat maar tussen de 1 en maximaal 10%. Indien je vitamine C gebruikt of tot je neemt uit voeding vergroot je de opname van non-heemijzer wel. Vrouwen lopen meer risico op een tekort, maar ook jonge kinderen en dus vegetariërs. Een tekort aan ijzer is te herkennen aan een bleke huid, rusteloze benen, vermoeidheid en snel buiten adem raken.

Eiwitten
Eiwitten zijn inmiddels wel bekend bij onze lezers. Veel producten bevatten eiwitten en zeker die van PowerSlim (Balance). Eiwitten zijn een bouwstof voor je lichaam en verantwoordelijk voor allerlei processen in ons lichaam. Er zijn twee soorten, dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten vinden we vooral in vlees, vis, melk, eieren en kaas. Plantaardige eiwitten komen voor in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen. Mensen die vegetarisch eten moeten dus meer producten eten uit de laatste groep om zo aan voldoende eiwitten te komen. Ook kun je ervoor kiezen om regelmatig de producten van PowerSlim Balance op het menu te zetten, zoals de rijst, penne of spaghetti.

Heb jij een vegetarisch voedingspatroon?
Houd goed in de gaten of je voldoende vitamine B1, B12 en ijzer binnenkrijgt. Laat het eventueel eens nakijken bij je huisarts door middel van een bloedonderzoek. Meten is tenslotte weten. Zorg tevens voor voldoende eiwitten, bijvoorbeeld uit noten, pitten, peulvruchten, soja en eieren, binnenkrijgt. De laatste twee zijn bij fase 1 van PowerSlim al toegestaan, de rest komt later weer terug op het menu. En last but not least: vergeet vooral de groenten natuurlijk ook niet! Eet jij vegetarisch of wil je het een keer proberen? Probeer dan eens deze salade met tofu!

gevulde kokosnoten

Hoe gezond is kokos eigenlijk?

Kokosolie, kokoswater, kokosvet, geraspte kokos etc. het is niet meer uit de moderne Belgische keuken weg te denken. Kokos is hip, trendy en heeft daarnaast positieve eigenschappen voor onze gezondheid. Ik heb een aantal feiten voor je op een rijtje gezet. Lees je mee?

Waar komt kokos vandaan?
Dat kokos uit een kokosnoot komt is voor de meeste mensen niet onbekend. Als ik aan een kokosnoot denk, dan denk ik aan de zon, parelwitte stranden en azuurblauwe zeeën. Dit is niet vreemd, aangezien kokosnoten alleen groeien in tropische gebieden. Een kokosnoot is geen noot maar een steenvrucht van de kokospalm, waarvan het vruchtvlees vezelig is. Kokosnoten behoren daarom niet tot de notenfamilie, maar tot de palmenfamilie.

Kokosnoten worden doorgaans geplukt als ze nog groen en onrijp zijn. Dit doet men omdat kokosnoten dan meer kokoswater bevatten. Ze worden daarna gedroogd, waardoor de schil bruin en het vruchtvlees van licht roze naar wit kleurt. Indien kokosnoten zelf uit de boom vallen dan heeft dit proces al plaatsgevonden.

Kokos palmboom

Aanbod Nederlandse supermarkt
In Nederland is het aanbod kokosnoten in supermarkten gering. Echter zie je wel dat er een opmars gaande is. De Nederlandse supermarktketens spelen hier dan ook goed op in en je vindt kokos steeds vaker terug in verschillende varianten zoals schaafsel, rasp, meel, water, olie en melk. Voor hele kokosnoten moet je doorgaans bij een toko zijn. Er zit in een kokosnoot geen kokosmelk, maar kokoswater. Wanneer je een kokosnoot opent, dan is het aan te raden om de kokos binnen drie dagen op te eten. Dit komt omdat er veel vet in een kokosnoot zit waardoor het kan bederven. Daarom is een kokosnoot maar kort houdbaar. Hetzelfde geldt voor kokosmelk.

Wat is het verschil tussen kokosmelk en kokoswater?
Eerder heb ik al verteld dat er in een kokosnoot geen kokosmelk zit maar kokoswater. Kokosmelk wordt gemaakt van het kokosvlees in de kokosnoot. Kokosmelk is wit van kleur en is een melkachtige substantie. Kokoswater is natuurlijk vocht wat de kokosnoot zelf aanmaakt tijdens het groei- en rijpproces. De kokosnoot neemt regenwater op, de aanwezige vezels filteren dit en het wordt opgeslagen in het binnenste gedeelte van de noot. Het filterproces zorgt ervoor dat bevuilde stoffen en bacteriën uit het regenwater worden gehaald en dat er schoon water overblijft. De boom zorgt voor de aanvoer van vitamines en mineralen aan het kokoswater. Jonge kokosnoten, groen van kleur, en de harde bruine kokosnoten bevatten beide kokoswater.

Hoe gezond is kokos?
Kokos past prima binnen een verantwoord voedingspatroon. Het bevat van nature meer verzadigde vetten dan koolhydraten en eiwitten. Deze verzadigde vetten komen in korte- en middel lange keten vetzuren (MCT) voor. Onderzoeken laten zien dat MCT-vetzuren zorgen voor minder honger en meer verbranding van calorieën. De vezels in kokos zorgen voor een verzadigd gevoel en een stabiliserende bloedsuikerspiegel. Er zijn ook studies die laten zien dat kokos een ontsteking verlagende werking heeft. Kokos bevat per 100 gram ongeveer 3 gram koolhydraten en is hierdoor geschikt voor een voedingspatroon laag in koolhydraten of binnen het ketogene dieet. Onlangs heeft mijn collega diëtist Hylke een column geschreven over het ketogeen dieet.

Kokos en PowerSlim
Kokos zit boordevol voedingsstoffen en is daarnaast een goede smaakmaker binnen een verantwoord voedingspatroon. Kokos (kokosmelk, geraspte kokos, kokoswater, etc.) is vanaf fase 2B toegestaan. Dit komt door de verhouding tussen koolhydraten en eiwitten. Daarnaast bevat kokos voor de eerste fase te veel calorieën. PowerSlim heeft daarentegen verschillende producten in het assortiment met kokos die al vanaf fase 1 zijn toegestaan, zoals het kokos dessert, de reep crunchy kokos en cantuccini kokos.

Copy link
Powered by Social Snap