fbpx
Havermout, Een Superfood?

Havermout, een superfood?

We kunnen havermout niet meer uit de schappen wegdenken. In iedere supermarkt waar je komt, kom je deze graansoort tegen. Ook op het internet vind je diverse blogs en recepten met havermout, van granola tot bananenbrood en van smoothies tot verantwoorde tussendoortjes. Reden genoeg dus om wat over deze veelzijdige graansoort te vertellen.

Graansoort

Havermout is gedroogde, gepelde en geknipte haver. Het wordt doorgaans gebruikt voor de bereiding van het ontbijt, veelal in papvorm. De haverkorrel wordt gewassen en ontdaan van zijn kroon, dit komt omdat de buitenste schutblaadjes van de graankorrel niet eetbaar zijn. De korrels worden verhit en in stukjes geknipt en vervolgens worden ze gestoomd en plat gedrukt.

Bij volkoren havermout worden de korrels eenmaal door midden geknipt, waardoor de meeste vezels behouden blijven en de bereidingstijd langer is. Hoe vaker de korrel door midden is geknipt hoe minder vezels en korter de bereidingstijd. Volkoren heeft de voorkeur. Bij kant-en-klare havermout, dit is vaak een soort poeder, wordt de haver eerst voorgekookt en daarna fijngemalen.

Gezondheidsvoordelen van havermout

Havermout is een graan dat niet tot nauwelijks bewerkt is en van nature geen gluten bevat. Het kan echter wel besmet zijn met glutenbevattende granen tijdens het productieproces, waardoor het niet 100% glutenvrij is. Havermout is rijk aan vezels, bevat gezonde vetten en eiwitten. Daarnaast bevat het vitamines en mineralen zoals vitamine B1, zink, magnesium en ijzer. Ook zitten er net als in andere granen koolhydraten in haver. Dit zijn echter wel de koolhydraten die de bloedsuikerspiegel niet snel doen stijgen.

Havermout heeft een aantal bewezen gezondheidsvoordelen:

Het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten
Een te hoog cholesterol gehalte kan op de lange termijn leiden tot hart- en vaatziekten. Uit diverse studies is gebleken dat havermout het cholesterolgehalte kan verbeteren, waardoor de kans op hart- en vaatziekten verkleind wordt. Dit effect komt met name door de vezel beta-glucan in havermout.
Positief effect op diabetes
Mensen met diabetes hebben vaak te maken met schommelde bloedsuikerspiegels. Bovengenoemde vezel (beta-glucan) zorgt ervoor dat bloedsuikerspiegels stabiliseren, waardoor mensen minder snel pieken en dalen hebben.
Verzadigend gevoel
Havermout zorgt voor een verzadigd gevoel. Dit komt door de hoeveelheid vezels die in dit product zitten. De vezels zorgen ervoor dat de koolhydraten in het product langzamer worden afgegeven in het bloed. Bovendien zorgen de vezels voor een vertraagde maaglediging.
Stoelgang
De hoeveelheid vezels in havermout hebben een positief effect op onze stoelgang. Dit effect wordt versterkt door de inname van voldoende vocht en regelmatige lichaamsbeweging.
Nadelen?

Sommige mensen zijn sceptisch over havermout omdat het net als veel andere plantaardige bronnen fytinezuur bevat. Fytinezuur is een stof dat door planten wordt aangemaakt om zich te verdedigen tegen planteneters. Fytinezuur zorgt er bij mensen voor dat bepaalde voedingsstoffen, met name vitamine en mineralen, minder goed opgenomen worden in de darmen. De oplossing is eenvoudig door het product voor gebruik te weken in warm water. Door havermout te weken wordt er een stofje geactiveerd wat ervoor zorgt dat fytinezuur wordt afgebroken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top

Maak een afspraak